Europejska Karta Języków – Relacja z pierwszego spotkania w Chrząstowicach

Europejska Karta Języków – Relacja z pierwszego spotkania w Chrząstowicach

  • 08 cze 0

08-06-2022

W dniu 6. czerwca 2022 Towarzystwo Społeczno- Kulturalne Niemców na Śląsku Opolskim przy współpracy z Gminą Chrząstowice zorganizowało w sali w świetlicy „Pod lipami” w Dębskiej Kuźni debatę pt.: 30 lat Europejskiej karty języków regionalnych i mniejszościowych (1992- 2022). W tym roku obchodzimy 30-lecie wejścia tego dokumentu w życie. 

To z punktu widzenia aktualnej sytuacji Mniejszości Niemieckiej w Polsce związanej ze zmniejszeniem godzin nauczania języka niemieckiego jako języka mniejszości, była bardzo dobra okazja by porozmawiać o prawach do pielęgnowania oraz nauczania języków mniejszości.

Głównym prelegentem debaty był sam prof. dr hab. Grzegorz Janusz– kierownik Zakładu Praw Człowieka Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, który specjalizuje się w prawach mniejszości narodowych w Europie. Autor ponad 100 publikacji naukowych z zakresu praw mniejszości narodowych oraz ponad 30 ekspertyz zleconych przez instytucje publiczne (m.in. Sejm, Senat, MSZ, MSWiA, MAiC, NIK, GUS). Współautor pierwotnego projektu ustawy o mniejszościach narodowych i etnicznych oraz języku regionalnym, ekspert Komisji Wspólnej Rządu i Mniejszości Narodowych i Etnicznych. Konferansjerem spotkania był ks. Diakon Marek Dziony (diec. opolska), mgr-lic. teologii (UO) oraz mgr filologii germańskiej (UO) w trakcie doktoratu.

Projekt jest finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji, Konsulatu w Opolu oraz Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego.

 

   

   

Partnerzy

MSWiA-logo-wwwkonsulatimages


Skip to content

Strona korzysta z plików cookies, więcej o zasadach wykorzystania plików cookies znajdziesz w naszej polityce prywatności. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close