Stanowisko Zarządu TSKN na Śląsku Opolskim w odniesieniu do expose Marszałka Województwa Opolskiego

• 06 wrz Off

06-09-2024

Zarząd TSKN na Śląsku Opolskim z dużym zainteresowaniem wysłuchał expose nowego Marszałka Województwa Opolskiego, Szymona Ogłazy. Szczególną uwagę zwrócono na temat roli Województwa Opolskiego jako Centrum Edukacji Językowej w Polsce. Marszałek podkreślił znaczenie edukacji językowej, co jest szczególnie istotne na Opolszczyźnie, gdzie oprócz języka angielskiego uczony jest także język niemiecki jako język mniejszości.

Zarząd TSKN zauważył jednak, że w edukacji ponadpodstawowej języka niemieckiego jako języka mniejszości wciąż jest wiele do poprawy. Statystyki pokazują, że w szkołach ponadpodstawowych bardzo niewiele uczniów kontynuuje naukę tego języka, a sytuacja w klasach 7 i 8 szkół podstawowych pozostaje niekorzystna. Jako Mniejszość Niemiecka od lat wskazujemy na problemy wynikające z przepisów prawnych, które faworyzują naukę języka obcego kosztem języka mniejszości.

Zarząd podkreśla także konieczność wsparcia systemowego i organizacyjno-prawnego ze strony Ministerstwa Edukacji, aby wykorzystać potencjał edukacyjny regionu oraz podnieść jakość nauczania języka niemieckiego. Zwrócono również uwagę na potrzebę zwiększenia liczby studentów germanistyki wybierających kierunek nauczycielski, co jest kluczowe dla przyszłości edukacji językowej.

Pełne stanowisko Zarządu dostępne jest w załączniku po prawej stronie.

Zachęcamy także do zapoznania się z wypowiedzią Przewodniczącego TSKN na Śląsku Opolskim, Rafała Bartka.