Zapraszamy do udziału w X edycji Wojewódzkiego Konkursu Wiedzy o Mniejszości Niemieckiej.

Zapraszamy do udziału w X edycji Wojewódzkiego Konkursu Wiedzy o Mniejszości Niemieckiej.

  • 27 sty 0

27-01-2020

W imieniu organizatorów – Posła na Sejm RP Ryszarda Galli i Towarzystwa Społeczno-Kulturalnego Niemców na Śląsku Opolskim, serdecznie zapraszamy Państwa szkołę do wzięcia udziału w jubileuszowej X edycji Wojewódzkiego Konkursu Wiedzy o Mniejszości Niemieckiej.

Konkurs stanowi doskonałą okazję do zainteresowania uczniów tematyką mniejszości niemieckiej, poznania jej historii i dziedzictwa kulturowego, a także do zdobywania wiedzy w duchu wzajemnego poszanowania i zrozumienia. Zadania upowszechniania problematyki mniejszości narodowych wynikają z określonych unormowań prawnych. Zgodnie z zapisem art. 13.7. Ustawy o Systemie Oświaty z dn. 7 września 1991 r. Ministerstwo Edukacji Narodowej podejmuje działania „w celu popularyzacji wiedzy o historii, kulturze, języku i tradycjach religijnych mniejszości narodowych”. Odrębny zapis o „popularyzacji w społeczeństwie polskim problematyki mniejszości narodowych” zawierają „Listy do Traktatu o dobrym sąsiedztwie i przyjaznej współpracy”.

Konkurs kierowany jest do uczniów z terenu województwa opolskiego uczęszczających do klas IV-VIII szkół podstawowych.

Regulamin Konkursu, zakres materiału, dokumenty zgłoszeniowe i inne materiały znajdują się w załącznikach.

TERMINARZ KONKURSU WIEDZY O MNIEJSZOŚCI NIEMIECKIEJ

Termin zgłaszania uczestników Konkursu – do 14 lutego 2020 r.

Eliminacje szkolne – 9 marca 2020 r. o godz. 10:30.

Termin powiadomienia Organizatora o wynikach – do 13 marca 2020 r.

Finał wojewódzki – 6 kwietnia 2020 r. o godz. 10:30.

Termin ogłoszenia wyników finału wojewódzkiego – 15 kwietnia 2020 r.

 

 

 


Skip to content

Strona korzysta z plików cookies, więcej o zasadach wykorzystania plików cookies znajdziesz w naszej polityce prywatności. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close